Oasen Logotype
START BEHANDLINGAR TERAPEUTER GRUPPTRÄNING INSTRUKTÖRER SCHEMA KONTAKT OM OASEN LÄNKAR
     
  Hud, Händer & Fötter  
  Huden är vårt största organ.

Huden har många olika uppgifter tex. skydda oss mot bakterier, virus och hjälpa till att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå. Förhindra förlust av för mycket vätska samtidigt som den utsöndrar vatten och salter genom svettning.
Huden skyddar kroppen mot skadlig ultraviolett strålning samtidigt som den bildar det viktiga D-vitaminet med solens hjälp. D-vitaminbrist kan spela en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, vinter- och vårdepressioner, listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång. Huden fungerar även som ett stort sinnesorgan som kan känna kyla, värme, tryck, beröring och smärta och signalera till omgivningen, till exempel genom att rodna när man blir generad. Huden avslöjar väldigt mycket om hur en människa mår. Livsstilsfaktorer som mat, sömn och motion påverkar hudens åldrande enormt och man ska inte underskatta behovet av att känna sig fräsch. Huden kan avslöja allt från hormonrubbningar och skador på inre organ till själslig hälsa.

Vad händer när vi åldras?

Ung hud är jämn och elastisk vilket till största delen beror på att den innehåller mycket hyaluronsyra som hjälper huden att se slät ut. När vi åldras minskar kroppens förmåga att bilda hyaluronsyra och eftersom den hjälper till att binda vatten minskar även hudens förmåga att bibehålla fukt. Detta leder till att huden blir torrare, mindre elastisk och man får lättare rynkor.
Ansiktet är det som först avslöjar en människas ålder. Ålder är dock inte det enda som orsakar rynkor och slapp hud. Rökning, för mycket solande och miljöförstöring kan leda till rynkor i relativt ung ålder. När vi blir äldre minskar antalet pigmentceller, melanocyter, och därmed vårt skydd mot ultravioletta strålar. Pigmentfläckar hör till åldrande hud och det beror just på att melanocyter minskar olika snabbt på de olika delarna av huden. Åldrande hudceller har sämre förmåga att producera olika signalämnen, så kallade cytokiner. Dessa är väldigt viktiga för immunförsvaret och när de minskar drabbas huden lättare av infektioner.

Vi åldras nerifrån       ”kinesiskt ordspråk”

Även händer och fötter räknas till huden. Det är viktigt att ta hand om både händer och fötter men kanske speciellt våra fötter. Med stigande ålder, sjukdomar mm får vi allt svårare att själv ta hand om fötterna på rätt sätt. Vi går inte heller längre barfota utan stänger ofta in fötterna i täta, varma och kanske tom obekväma skor. Vi blir också lätt stela i fotlederna vilket gör att vi går sämre. Genom pedikyr och massage ger du dina fötter en chans att orka bära dig livet ut.

 
 
 
 
 
© Oasen 2023 — Vendevägen 11c — Djursholms Torg — 182 69 Djursholm — Tel. 08-755 12 32